niedziela, 11 maja 2025

Drobiowa wędlina z warzywami ( parzona bez szynkowara)

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam Was na przepis, który przygotowałam na święta Wielkanocne, ale kto powiedział że pyszną i delikatną wędlina zrobioną w domu nie można cieszyć się przez cały rok? Chwilę czasu trzeba poświęcić takiej wędlince, ale i smak i wygląd wynagradza ten trud. Wędlina bardzo dekoracja, bez substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Myślę że można się popisać przed rodziną czy znajomymi. Sezon komunijny przed nami sądzę więc,że na domowym przyjęciu pięknie się sprawdzi. Myślę że już tak się nachwaliłam że koniecznie musicie się zabrać do dzieła 😆

Udanej i spokojnej niedzieli 🙂 



 

5 udek z kurczaka 

450 g piersi z kurczaka 

150 g małych marchewek ( mrożonych)

110 g groszku konserwowego 

100 ml wody 

5 łyżeczek żelatyny 

1 łyżeczka soli 

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 



Marchewkę ugotować na wpół twardo.

Z udek zdjąć skórę, oddzielić mięso od kości. Zmielić w maszynce do mięsa.

Pierś pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać wodę i mieszać aż woda zostanie " wypita" przez mięso.

Do pokrojonej piersi dodać zmielone mięso, groszek oraz marchewkę. Wsypać przyprawy oraz żelatynę i dokładnie wszystko wymieszać.

Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia i ściśle owinąć. Rękaw jest szerszy, więc warto związać sznurkiem do mięsa 



W dużym garnku zagotować wodę i włożyć pakunek tak,aby końce wystawały poza garnek. Przykryć pokrywką i gotować przez godzinę na małym ogniu. 




Następnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc, smacznego.









20 komentarzy:

  1. Przekażę przepis mojej mamusi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jaki świetny przepis. Jestem za!

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że każda okazja dobra by ceszyc sie dobrym jedzonkiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawa za pomysł i wykonanie :) Czegoś takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie i pysznie się prezentuje. Bardzo efektowna 🧡🧡
    Pozdrawiam serdecznie 🤗🧡 Dobrego tygodnia! 🌷

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak apetycznie wygląda!! i to jest coś dla nas, bo prawie nie jadamy wędlin. Wszystkie mają jednakowy smak i są przesolone, ale to my tak to odbieramy. Taka delikatna wędlina z pewnością urozmaici nasz jadłospis. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Kochana Moniczko, gdzieś niedawno czytałam, że lepiej robić wędliny w domu, zamiast kupować te sklepowe. Twoja wygląda ładnie i kolorowo! Nie jadam mięsa, ale czasem kupuję dla przyjaciół, gdy mnie odwiedzają. Pozdrawiam mocno, dobrego nowego tygodnia, uściski!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo delikatna wędlinka, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna i kolorowa kusi z fotki:)
    Ostatnio coraz więcej takich różnych mięs do kanapek robię w domu i częściej gotuję niż piekę, bo są delikatniejsze i bardziej soczyste.
    Super przepis! Buziaki😘

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wygląda :) Chętnie bym wszamała

    OdpowiedzUsuń
  12. Znakomity przepis. Lubię wędliny z warzywami, nawet może być więcej warzyw niż mięsa. Może masz przepis na galantynę drobiową? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lenko, bardzo mi przykro ale jeszcze nie robiłam galantyny. Ciągle się do tego przymierzam, ale jeszcze się nie udało 😏
      Wszystkiego dobrego 🙂

      Usuń
  13. Sklepowych wędlin w ogóle nie jem, ale taką domową chętnie bym spróbowała. Wygląda wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda naprawdę pysznie :) Bardzo lubię przepisy na domowe wędlinki, także ten zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. apetyczna wędlinka i wiemy co jemy

    OdpowiedzUsuń