sobota, 8 marca 2025

Niskokaloryczne torciki z mango na lebneh

Dzień dobry 🙂 

Dziś zapraszam Was na proste i smakowite torciki na bazie mango, wykończone galaretką i owocami. Takie torciki sprawdzą się na wiele okazji, nie tylko na Dzień Kobiet. Troszkę czasu trzeba im poświęcić, ale smak i wygląd wszystko rekompensują. Ja przygotowałam torciki w wersji mini, ale oczywiście można zrobić to w tradycyjnej tortownicy, myślę że te składniki sprawdza się w tortownicy o średnicy 16-18 cm. Schemat przygotowania będzie taki sam,zmieni się jedynie naczynie, którego użyjecie. Oczywiście nie trzeba się ograniczać do tortownicy,w pucharach czy ozdobnych słoiczkach też będzie pięknie deser się prezentował. I nie martwcie się, jeśli nie macie silikonowej formy z półkulami, owoce i galaretkę można wyłożyć na zastygniętą masę mango i ponownie poczekać do stężenia. Liczę, że te dodatki wskazówki zachęcą Was do przygotowania deseru. To deser w sam raz na wiosenne sobotnie popołudnie. Dlatego też serdecznie polecam i zapraszam Was 🙂

Z okazji Dnia Kobiet składam Wszystkim Nam :


Dzisiaj Dzień Kobiet, więc biusty do góry,

niech znikną z Twej twarzy gradowe chmury.

Niech żyje cellulit i kurze łapki,

bo i tak jesteście fajne babki.

Udanego Dnia Kobiet i całego weekendu 🫶🫶🫶🫶



600 g jogurtu naturalnego 

430 g mango z puszki ( w plastrach)

150 g skyru naturalnego 

25 g żelatyny 

3 łyżki erytrolu zmielonego na puder 

3 babeczki bez tłuszczu ,np. z tego przepisu Klik

1 opakowanie galaretki krystalicznej bez cukru+ 400 ml wody 

4 łyżki borówek 


Na miskę nałożyć sitko, obłożyć je ręcznikiem papierowym i wylać jogurt naturalny. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 12-15 godzin.

Galaretkę i 1 łyżeczkę erytrolu rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Do silikonowych półkul wsypać po 5-6 borówek i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na noc.

Kolejnego dnia żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.

Do dzbanka przełożyć zawartość sitka,skyr oraz mango ( wraz z zalewą) oraz erytrol. Zmiksować na gładko.

Do żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie stale miksując wlać ją do dzbanka.

Ringi do deserów lub małe miseczki wyłożyć kawałkami babeczki bez tłuszczu ( pokroić na plastry). Wlać tężejącą masę mango.

Z formy silikonowej wyjąć galaretkę i ułożyć delikatnie na środku torcików. Wstawić do lodówki do stężenia.

* Z podanych składników wyszło mi 6 torcików po około 161 kcal jeden.










środa, 5 marca 2025

Malinowo - szpinakowe szaleństwo

Dzień dobry 🙂 

I skończył nam się luty. Właśnie zetknęłam że tylko 7 postów było w poprzednim miesiącu. To bardzo kiepski wynik. Kiepsko także się zapowiada moja aktywność w marcu i u mnie na blogu i na Waszych blogach.... wszystko mi się rozjeżdża,z niczym nie mogę się wyrobić, wszędzie pełno zaległości a ja wieczorem padam na twarz. W nocy budzi mnie ból żołądka,potem trudno zasnąć i tak w kółko coś...i do tego to moje marudzenie. Strasznie nie lubię siebie takiej, więc muszę znaleźć sposób jak się wziąć w garść i wrócić do " siebie" ... dlatego też uprzedzam że może przez najbliższych kilka tygodni pojawiać się nieregularność w aktywności w sieci. Mam nadzieję że uda mi się tego uniknąć, ale w razie czego warto uprzedzić.

W związku z tymi zaległościami publikowane pomysły są realizowane przeze mnie dosyć dawno. Ten pomysł powstał np na samym początku stycznia. Na szczęście jest przygotowany na bazie produktów dostępnych przez cały rok, więc może kiedyś skusicie się na taki koktajl. Kolor optymistyczny i wiosenny, więc serdecznie polecam. Doskonale syci i zaspokoja apetyt na słodkie.

W razie czego życzę Wam udanego i radosnego marca 🙂 



 

225 g liczi (waga bez skórki i pestki)

195 g mandarynek wraz z zalewą ( z puszki)

400 g mrożonych malin 

1 banan 

100 g szpinaku baby 

1 litr maślanki 

250 ml wody 

2 łyżki erytrolu ( opcjonalnie)



Do dużego naczynia ( najlepiej z płaskim dnem, żeby łatwiej się miksowało) przełożyć liczi, mandarynki oraz malin ( warto je odrobinę rozmrozić). Wstępnie zmiksować.

Dodać szpinak,  oraz banana pokrojonego w plasterki i maślankę , zmiksować na gładko. Skosztować i w razie konieczności dodać erytrol i wodę ( ja tak zrobiłam, wolę gdy koktajl jest rzadszy). Ponownie po raz ostatni zmiksować. Smacznego.

* Z podanych składników wyszły mi 4 koktajle po około 550 g i 254 kcal sztuka. Taka porcja może być doskonałym drugim śniadaniem lub niskokalorycznym deserem.