Dzień dobry:)
Dzisiaj przedostatni dzień roku. Dlatego godnym zakończeniem będą pyszne i urocze babeczki Noworoczne. Samo ciastko jest ze słodkim kakao, krem na bazie kremówki, lebnah oraz dżemu i udekorowane wafelkiem. Przygotowanie nie jest trudne, ale troszkę pracochłonne, a właściwie czasochłonne ponieważ trzeba poczekać aż lebnah stężeje. Na szczęście jest jeszcze dużo czasu, żeby zdążyć przygotować babeczki na jutrzejsze świętowanie. My jesteśmy z córciami już po pierwszej degustacji i bardzo im smakowało. Mam nadzieję, że Wam również przypadną do gustu:)
Jako, że jest to ostatni post w tym roku dlatego przyjmijcie proszę
Najlepsze Życzenia, dużo zdrowia i samych sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym na cały 2023 rok !
Babeczki:
200 g jogurtu naturalnego
2 jajka
170 g mąki
30 g słodkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g erytrolu
50 g cukru
100 ml oleju
Krem:
350 g jogurtu greckiego
330 ml śmietany 30%
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 śmietan-fix
Dekoracja:
1,5 wafla tortowego
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczki oleju
20 g białej czekolady
jadalny brokat
Dekoracja:
Z wafli tortowych wyciąć 17 krążków o średnicy 3-4 cm.
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia, dodać olej i dokładnie wymieszać. Następnie każdy krążek zanurzać i odkładać na kratkę, aby stężało. Następnie rozpuścić biała czekoladę, przełożyć do rękawa cukierniczego, zrobić mały otworek i "pisać" cyfrę 2023 na każdym krążku. Gdy zastygnie obsypać brokatem, odłożyć na bok.
Krem:
Na miskę ułożyć sitko, nakryć je ręcznikiem papierowym i wylać jogurt, Wstawić do lodówki na 20 godzin.
Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno z zegęstnikiem. Dodać lebnah z jogurtu oraz dżem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do szprycy i dekorować babeczki.
Babeczki:
Jogurt wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem babeczek.
Do miski przełożyć jogurt i ubić go mikserem z cukrem i erytolem. Dodać jajka i nadal ubijać. Stale mieszając dodawać olej.
W małej miseczce wymieszać mąkę z kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Przesiać do mokrych składników i wymieszać mikserem.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć po czubatej łyżce ciasta i piec w 180 st 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć ,ostudzić na kratce.
Wykonanie:
Na każdą muffinkę nałożyć porcję kremu i udekorować krążkiem wafelkowym. Smacznego!