niedziela, 13 listopada 2022

Drobiowa wędlina z warzywami

Dzień dobry:)

My już w drodze powrotnej do domu.  Wyjazd bardzo udany, naspacerowałam się w pięknych okolicznościach przyrody, pooddychałam morskim powietrzem. Generalnie nabrałam sił na koniec roku:)

Ale koniec prywaty trzeba przejść do przepisu. Dzisiaj dziele się pomysłem, który zrealizowałam jakiś czas temu. Jest to domowa wędlinka na bazie gotowanego mięsa z kurczaka. Jest więc to kolejny pomysł w stylu zero waste, bo wystraszy parę dni " pozbierać " mięsko drobiowe i zrobić takie danie.  Wędlina jest bardzo smaczna i sycąca. Jedynie ten kolor trochę kiepski.. I tak się zastanawiam czy podczas kolejnej produkcji takiej wędlinki dodać odrobinę soli peklowej, czy spowoduje to że będzie bardziej różowa? Co o tym myślicie?




450 g mięsa drobiowego ugotowanego 

100 ml rosołu 

1 łyżka żelatyny 

1/2 czerwonej papryki 

2 łyżki zielonych oliwek 

2 łyżki cebulki konserwowej

Sól, pieprz do smaku 

1 butelka po napoju z płaskim dnem 


Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia. 

Rosół podgrzać i wlać do żelatyny, wymieszać do jej rozpuszczenia. 

Do wysokiego naczynia przełożyć mięso ( bez kości i skóry) i zmiksować na gładko. Dodać sól i pieprz oraz żelatynę i dokończyć miksowanie. 

Paprykę pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki. Cebulkę odsączyć z zalewy. Wszystkie warzywa dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać. 

Butelkę po napoju przygotować- najlepsza będzie po wodzie mineralnej bo nie odda zapachu,- ostrym nożem odciąć szyjkę butelki, na wysokości około 10-12 cm.

W trzech partiach przekładać masę mięsną, za każdym razem uderzyć butelka kilka razy o blat, aby pozbyć się powietrza. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Przed podaniem wydobyć z butelki poprzez rozcięcie jej. Smacznego .







21 komentarzy:

  1. Ja pominęłabym cebulkę, ale w sumie apetyczna to propozycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze jest to,że dodatki można regulować według własnego gustu:)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na domową wędlinę :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda. Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł na drobiową wędlinkę.
    Kolorek jest naturalny i domowy, a do tego ma swój niepowtarzalny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, że udało Wam się wykorzystać długi weekend :)
    Taka odrobina przyjemności i relaksu na pewno się przydała.
    Jak dla mnie kolor ładny. Taki naturalny :)
    Nie robiłam nigdy domowej wędliny. Koniecznie muszę wypróbować przepis!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie to wygląda! Muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjna. Może się zabiorę w końcu za domowe wędliny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię domowe wędliny, a taką też muszę spróbować zrobić :D

    OdpowiedzUsuń