poniedziałek, 31 stycznia 2022

Chlebek bananowy z melasą i orzechami

Witajcie:)

Wiem, że wielu z Was lubi chlebek bananowy. Szczerze powiem Wam, że ja sama jeszcze nie piekłam takiego chlebka, a że kilka bananów było już wyraźnie dojrzałych to w końcu postanowiłam popełnić to obłędne w smaku ciasto. Serdecznie zapraszam:)




3 banany- 250 g ( waga bez skórki)

1 jajko

70 g margaryny wegańskiej 

20 g melasy 

60 g erytrolu 

40 g orzechów włoskich 

200 g mąki orkiszowej jasnej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody


Margarynę roztopić. Zdjąć z ognia i do ciepłej dodać melasę i wymieszać. 

Banany rozgnieść widelcem, dodać zawartość rondelka, wymieszać. Dodać jajko, erytrol i ponownie wymieszać. 

Orzechy posiekać. Do mąki dodać proszek i sodę, oraz posiekane orzechy, wymieszać. 

Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st około 35-45 minut, do suchego patyczka. 

100 g to około 272 kcal.




sobota, 29 stycznia 2022

Potrawka z chorizzo i warzywami

Dzień dobry:)

Jakiś czas temu kupiłam na próbę chorrizo w plastrach i tak sobie leżało i leżało w lodówce aż wpadłam na pomysł jak go wykorzystać. I tak powstała potrawka z chorizzo i warzywami. Do chrupania podałam placki tortilli upieczone w piekarniku. Pyszne i do syta. Zapraszam:)



 

1 cebula

60 g chorizzo

1 łyżka oleju 

100 g pieczarek 

100 g czerwonej soczewicy 

1 puszka fasoli czerwonej 

120 g kukurydzy z chili

60 g papryki czerwonej 

50 g koncentratu pomidorowego 

20 g kaparów

Sól, pieprz do smaku 


Chorizzo pokroić w kostkę. Duży rondel rozgrzać i wrzucić chorizzo,podsmażyć. Następnie zdjąć łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Do rondla dodać olej i posiekaną cebulę. Zeszklić ją. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki. Podsmażać 2 minuty. Następnie dodać soczewicę i 1 szklankę wody. Gdy soczewica będzie na wpółmiękka dodać kukurydzę i fasolę ( wraz z zalewą). Zagotować. Dodać pokrojoną paprykę i kawałki chorizzo. Dodać koncentrat i pokrojone kapary. Zagotować. Skosztować i w razie konieczności dodać sól, oraz pieprz. Smacznego. 







czwartek, 27 stycznia 2022

Zupa ogórkowa z soczewicą zieloną i ziemniakami

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na prostą i pyszną zupkę z ogórków kiszonych z ziemniakami i soczewicą. Pyszna,sycąca i rozgrzewająca zupka. W sam raz na chłodne dni. 

Ja często robię tak, że gotuję większą ilość zupy po czym porcjuję i zamrażam. Potem w razie potrzeby wyjmuję, odgrzewam i cieszę się pyszną kojącą zupą. Polecam:)



100 g selera korzeniowego

150 g marchewki

1 łodyga selera naciowego 

1 cebula

30 g margaryny wegańskiej 

300 g ziemniaków 

120 g cukinii 

160 g ugotowanej soczewicy zielonej 

220 g ogórków kiszonych

1,6 litra wody 

1 łyżeczka soli 


Cebulę drobno posiekać. Wszystkie pozostałe warzywa pokroić w średniej wielkości kostkę. 

W dużym garnku roztopić margarynę i dodać cebulę. Zeszklić. Następnie dodać oba selery i marchewkę. Podsmażać 2 minuty, po czym dodać cukinię i ziemniaki.  Po kolejnych 2 minutach dodać wodę i sól. Zagotować.  Po 15 minutach dodać ogórki i soczewicę. Gotować kolejne 15 minut. Skosztować czy warzywa są odpowiednio miękkie i czy zupa jest słona. 

100 g to około 37 kcal.







wtorek, 25 stycznia 2022

Pasta ze śledzia

Dzień dobry:)

Ostatnio był przepis na pyszny domowy chlebek, a dzisiaj coś do niego. Pasta ze śledzia, z warzywami i koncentratem. Uwielbiam wszystko co jest z koncentratem. Ta pasta jest więc obłędna w smaku. Naprawdę trudno się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkiego naraz 😉 pasta pyszna z ciemnym pieczywem, jasnym czy nawet na krakersach. Z krakersami może być świetną przystawką na karnawałowym stole. Może wypróbujecie?




115 g cebuli 

30 g suszonych pomidorów

1 łyżka oleju 

185 g ugotowanej marchewki 

80 g ugotowanej pietruszki 

200 g śledzia a' la matias

80 g koncentratu pomidorowego 

Sól pieprz do smaku 

2 łyżki słodkiego sosu chili 



Śledzie zalać zimną wodą i zostawić na 12 godziny. Następnie dokładnie odsączyć.

Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Dodać kawałki suszonych pomidorów oraz 1/4 szklanki wody. Dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie. 

Do pojemnika blendera przełożyć zawartość patelni, dodać kawałki śledzia oraz ugotowanej warztwa. Zmiksować na pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem chili. Wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Smacznego. 

Z podanych składników wychodzi duży słoik pasty. Mówię o słoiku 900 ml. 100 g pasty to około 84 kcal. 









piątek, 21 stycznia 2022

Sałatka z brązowego ryżu z indykiem i białą fasolą

Dzień dobry:)

Przed nami kolejny weekend. Lubię na tą okazję zrobić jakąś sałatkę. Zawsze może być pysznym śniadaniem w sobotę lub w niedzielę. Ale doskonale sprawdzi się na spotkanie rodzinne lub jako drugie do pracy. Zresztą nie ważne z jakiego powodu ją przygotujecie, grunt, że jest pyszna, sycąca i stosunkowo lekka. Nawet osoba na diecie może pozwolić sobie na małą porcyjkę tej sałatki. Serdecznie polecam:)



220 polędwiczki z indyka

2 łyżki oliwy 

Po 1 łyżeczce mielonej harrisy, curry i czosnku

170 g fasoli białej z puszki

55 g papryki czerwonej

75 ogórka konserwowego 

150 g ugotowanego ryżu brązowego

30 g majonezu lekkiego 

40 g majonezu wegańskiego 

3 łyżki zalewy z ogórków 

1/3 łyżeczki harrisy

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie przyprawy i oliwę, dodać indyka i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć mięso do miękkości, ja podczas smażenia podlewam 1/4 szklanki wody i pozwalam mięsu  " dojść". Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Do miski przełożyć zimny ryż, dodać odcedzoną fasolę oraz ogórka i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać indyka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

Do małej miseczki przełożyć oba rodzaje majonezu, zalewę i harrisę. Wymieszać i dodać do reszty składników. Dokładnie wymieszać i zostawić na około godzinę w lodówce. Smacznego. 

Z podanych składników wychodzi spora miska sałatki. 100 g sałatki to około 130 kcal. 







czwartek, 20 stycznia 2022

Torcik z podwójną niespodzianką w wersji light

Witajcie, witajcie:)

W najbliższe 2 dni będziemy odchodzić Dzień Babci i Dziadka. Myślę, że to idealna okazja na przygotowanie torcika z podwójną niespodzianką. Nie będę ukrywać, że przygotowanie takiego prezentu zabiera ciut więcej czasu, ale okazja jest tak zacna, że warto się poświęcić. 

Dzięki użyciu "  lżejszych " składników torcik zyskuje mniejszą kaloryczności. W 100 g jest tylko 163 kcal. Myślę,że to dobre wieści, tym bardziej, że klasyczny torcik może mieć 350 I  więcej kalorii w 100 gramach.  Serdecznie zapraszam:)


Galaretka z pomarańczy:

250 ml świeżo wyciśniętego z pomarańczy 

1 łyżeczka agar-agar

Wkładka chrupiąca:

55 g margaryny wegańskiej 

20 g kakao

10 g orkiszu dumachnego

40 g płatków żytnich 

30 g melasy 

Biszkopt:

3 jajka

60 g mąki orkiszowej jasnej 

15 g kakao

6 łyżek erytrolu 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa jogurtowa:

400 g jogurtu naturalnego 

1 opakowanie galaretki ananasowej bez cukru 

4 łyżki erytrolu 

1 łyżeczka agar-agar

Dodatkowo:

200 g kremówki

1 puszka mleczka kokosowego 

Tortownica 18 cm i 16 cm



Galaretka z pomarańczy :

Do rondelka przelać sok i zagotować. Następnie dodać agar i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Naczynie o średnicy 10-12 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać galaretkę, zostawić do stężenia. 

Wkładka chrupiąca:

Do rondelka przełożyć margarynę, melasę i kakao. Rozpuścić do połączenia składników, zdjąć z ognia i dodać orkisz i płatki. Wymieszać. 
Tortownicę 16 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. 

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać erytrol i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać po 1 żółtku i stale miksować. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem i kakao. Wymieszać. 
Tortownicę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w 180 st około 35-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. 

Masa jogurtowa:

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, dodać agar i dokładnie wymieszać. Ostudzić zupełnie. Jogurt naturalny wymieszać z erytrolem i galaretką. Dokładnie wymieszać. 

Skladanie:

Biszkopt zostawić w tortownicy,zrobić dodatkowy " kołnierz " z folii rantowej. Wyłożyć 2 łyżki masy jogurtowej, następnie ułożyć galaretkę z pomarańczy i zalać resztą masy jogurtowej. Następnie ułożyć chrupiącą wkładkę.  Wstępnie torcik do lodówki na całą noc. 

Dekoracja:

Mleczko kokosowe wstawić do lodówki na dobę przed przygotowaniem tortu. 

Kolejnego dnia oddzielić stałą część od płynnej i ubić na sztywny krem ze śmietaną i erytrolem. Udekorować torcik po wierzchu tworząc piękną koronę. Smacznego. 















wtorek, 18 stycznia 2022

Chleb graham mieszany łyżką

Dzień dobry:)

Ostatnio podjęłam próbę upieczenia chleba bez wyrabiania. Chciałam sprawdzić czy tylko wymieszanie składników spowoduje, że chleb dobrze się upiecze i będzie smaczny. I okazało się, że nie trzeba długo wyrabiać ciasta drożdzowego, aby chleb był smaczny. Serdecznie polecam Wam tą metodę. 

Pewnie część z Was zastanawia się czemu z takiej dużej ilości mąki upiekłam chleb. Odpowiedź jest prosta- żeby zaoszczędzić prąd. Stwierdziłam, ze lepiej za jednym razem upiec więcej chleba i zamrozić go, niż dwa razy w ciągu tygodnia odpalać piekarnik, aby upiec chleb z 1/2  kg mąki. Myślę, że w obecym czasie warto podejmować wszelkie próby oszczędnania produktów czy prądu. Co o tym myślicie?




Zaczyn:

2 opakowania drożdży instant 

120 ml letniej wody 

100 g mąki graham typ 1850

Ciasto właściwe:

900 g mąki graham typ 1850

900 ml wody letniej 

1,5 łyżeczki soli



Zaczyn:

Do miseczki przełożyć drożdże,dodać wodę i wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.

Ciasto właściwe:

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Dodać zaczyn,mąkę i wodę. Wymieszać dokładnie, mieszać około 2 minuty. Następnie przykryć i zostawić aż ciasto podwoi objętość. 

2 keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Odstawić na 20 minut. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około godzinę ( w zależności od zdolności piekarnika). Wyjąć i ostudzić na kratce  

100 g to około 175 kcal. 












poniedziałek, 17 stycznia 2022

Ciasto na śmietanie - wersja zimowa

Dzień dobry w nowym tygodniu:)

Dzisiaj częstuję Was ciastem na bazie kwaśnej śmietany. Tym razem wersja zimowa. Jakiś czas temu robiłam taką z darami lata. Ciasto szybkie w przygotowaniu i proste. Wystarczy wymieszać łyżką. Jeśli macie ochotę,możecie polać polewą to ciasto. Ja pilnuję kalorii więc tego nie zrobiłam, ale z polewą na pewno będzie pyszka!! Serdecznie polecam i zapraszam:)

P.s. jakoś przeżyłam mój detoks. Ale na dłuższy czas to nie jest dieta dla mnie. Jednakże raz na jakiś czas warto sobie zapodać taki lżejszy dzień.




400 g kwaśnej śmietany-12%

170 g mąki orkiszowej jasnej 

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

30 g kakao 

3 łyżeczki proszku do pieczenia 

35 g gorzkiej czekolady 

100 ml mleka 1,5%

4 jajka 

35 g melasy 

100 g erytrolu 


Śmietanę wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby się ogrzała. Następnie dodać do niej jajka oraz melasę i erytrol oraz mleko i dokładnie wymieszać. 

W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i kakao. Czekoladę posiekać i wraz z suchymi składnikami dodać do mokrych składników i szybko wymieszać.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i wyrównać. 

Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem. Piec około 50 minut, po 30 wyłączyć termoobieg. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. 

100 g to około 214 kcal 








niedziela, 16 stycznia 2022

Kociołek warzyw

Dzień dobry:)

Za oknami mrozik, a ja dzisiaj planuje zrobić sobie detoks warzywno- owocowy. Jest plan, żeby cały dzień jeść surowe warzywa i owoce, soki wyciśnięte bezpośrednio przed spożyciem i jakaś lekka zupka do tego. I sama się zastanawiam czy wytrwam do wieczora??? Uwielbiam chlebek i inne pyszności, jak choćby taki kociołek pełen warzyw. Proste, sycące i lekkie danie. 

To ja znikam do walki, trzymajcie kciuki i przyjemnej niedzieli Wam życzę:)





105 g marchewki 

1 cebula 

2 ząbki czosnku 

150 g pieczarek 

100 g papryki czerwonej 

140 g kukurydzy z puszki 

125 g ugotowanej ciecierzycy 

150 g ugotowanej soczewicy 

1 puszka pomidorów krojonych

2 łyżki oleju 

2 łyżki sosu sojowego 

100 ml wody

2 łyżki pikatnego sosu chili 

Sól, pieprz do smaku 


Marchewkę pokroić w plasterki,czosnek również. Cebulę posiekać, a pieczarki pokroić na ćwiartki. Paprykę w dużą kostkę. 

W sporym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę . Po minucie dodać marchewkę. Zeszklić. 

Po około 3-4 minutach dodać czosnek i pieczarki. Do wody wlać sos sojowy,wymieszać i wlać do garnka. Dusić, aż warzywa zmiękną. Gdy to nastąpi wrzucić ciecierzycę, soczewicę, paprykę i pomidory. Dodać jeszcze odrobinę wody i dusić około 5 minut. Zdjąć z ognia i doprawić solą  pieprzem i pikatnym sosem. Smacznego. 

100 g 73 kcal

piątek, 14 stycznia 2022

Szybkie rollsy z tortilli z salami,pieczarkami i oliwkami

Dzień dobry:)

Przed nami kolejny weekend karnawałowy. Może ktoś z Was planuje domówkę i nie wie co podać gościom...służę pomocą:) Co powiecie na rollsy z tortilli z pieczarkami i salami. Proste, stosunkowo szybkie i naprawdę smaczne. Oczywiście dodatki mogą być takie jak lubicie. Zapraszam:)



140 g pieczarek 

100 g salami

45 g serka topionego- 2 trójkąty o ulubionym smaku

60 g sera żółtego lekkiego

50 g czarnych oliwek

4 placki tortilli pszennej


Pieczarki pokroić w plasterki, salami w kostkę . Na mocno rozgrzanej patelni ułożyć pieczarki i smażyć aż woda odparuje. Dodać salami i jeszcze przez minutę podsmażać. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. 

Oliwki pokroić w plasterki, a ser żółty w drobną kosteczkę. 

Na desce rozłożyć placek tortilli i rozsmarować 1/2 trójkąta serka. Ułożyć 1/4 zawartości patelni i dać 1/4 oliwek. Zrolować. Tak samo postąpić z resztą składników. 

Toster lub gofrownice mocno rozgrzać i układać rollsy( każdą roladke przekroić na pół). Podpiekać aż ser się roztopi. 

Z podanych składników wyszło 8 rollsów po około 185 kcal jedna porcja. 





środa, 12 stycznia 2022

Pudding chia z ananasem

Dzień dobry:)

U Was też tak zimno? U nas dosyć, ale byle do wiosny:) dlatego na poprawę nastroju serdecznie polecam Wam pyszny pudding z chia i ananasem z puszki. Znalazłam w szafce małą puszkę ananasa i zastanawiałam się co z nią zrobić i przyszedł m do głowy pomysł na pyszne śniadanie w słoiku do pracy. Zachęceni? Serdecznie zapraszam i polecam:)





20 g nasion chia

100 ml mleka 1,5%

200 g serka homogenizowanego naturalnego 

1 łyżka erytrolu 

160 g ananasa z puszki


Do miseczki przelać mleko i dodać chia. Wymieszać i odstawić do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia do napęczniałych nasion dodać serek i erytrol i wymieszać dokładnie. 

Ananasa odsączyć z zalewy i zmiksować. 

Do ładnego słoiczka przełożyć serek z chia i wylać zmiksowany ananas. Smacznego. 

1 porcja to 370 kcal.







poniedziałek, 10 stycznia 2022

Batoniki z mielonej granoli

Dzień dobry:)

Dzisiaj mam dla Was coś obłędnie pysznego. Batoniki z grubo mielonej granoli z dodatkiem orzechów włoskich. Batoniki są ciut uzależniające więc uważajcie 😉warto po wystudzeniu przechowywać batoniki w metalowej puszce jak do pierniczków,będą " miękksze ". Zapraszam🙂




425 g mielonej granoli 

210 g orzechów włoskich łuskanych 

20 g wiórków kokosowych 

65 g erytrolu 

75 g masła orzechowego 

150 g daktyli 

30 g melasy 

Daktyle przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę.  Po tym czasie przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Gdyby miksowanie było utrudnione dodać 1/4 szklanki płynu po moczeniu daktyli. 

Do dużej miski przełożyć granolę, dodać posiekane orzechy oraz wiórki. Wymieszać. Dodać erytrol, masło orzechowe,daktyle i melasę. Dokładnie wymieszać, aby masa się kleiła. Jeśli tak się nie dzieje, dodać odrobinę wody z moczenia daktyli. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem. Piec 20 minut, wyjąć. Ostudzić zupełnie. Pokroić na małe batoniki. Smacznego. 







sobota, 8 stycznia 2022

Schab z pieczarkami i cukinią ( bez dodatkowego tłuszczu)

Dzień dobry:)

Macie ochotę na mięsko? Moja dieta od jakiegoś czasu jest głównie warzywno-owocowa,ale od czasu do czasu lubię zjeść mięsko. I nie musi być to tylko chudy drób. Osoby liczące kalorie spokojnie mogą sięgnąć po schabik ,ale należy pamiętać aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu i nie pakować do panierki, a wyjdzie naprawdę pyszny obiad. Serdecznie zapraszam:)




100 g pieczarek 

100 g cukinii 

110 g schabu bez skóry i tłuszczu

Sól, pieprz do smaku 

1/4 harrisy mielonej 


Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w paski. Oprószyć przyprawami i zostawić na 15 minut. Pieczarki pokroić na ćwiartki, a cukinię w dużą kostkę. 

Patelnię z powłoką nieprzywierającą porządnie rozgrzać i wrzucić mięso. Smażyć je bez tłuszczu, aż się zetnie. Zdjąć z patelni. 

Szybko wrzucić cukinię i pieczarki. Obsmażyć 1-2 minutę, dodać schab i 1/2 szklanki wody. Dusić do miękkości mięsa. Kontrolować ilość płynu, jeśli jest za mało,a mięso jeszcze twardawe  dodać 1/4 szklanki wody i dokończyć duszenie. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego. 

1 porcja około 190 kcal. 






środa, 5 stycznia 2022

Deser z zielonej herbaty

Dzień dobry:)

I kolejny wolny dzień przed nami. Taki mini weekendzik w środku tygodnia. No chyba,że macie wolny piątek to macie porządny weekend 🙂 ja w piątek idę do pracy.  

Zapraszam Was na lekką i pyszną galaretkę z herbaty zielonej.  Ja przygotowałam swój deser na sylwetrowy wieczór, ale Wy możecie zrobić na najbliższy weekend. Wykonanie banalnie proste, a jaki ładny efekt  prawda? Serdecznie zapraszam:)



Krem jogurtowy:

400 g jogurtu naturalnego gęstego 

1 łyżka soku z cytryny 

2 łyżki erytrolu 

Galaretka z herbaty:

500 ml wody 

4 torebki herbaty zielonej 

2 łyżeczki agar-agar

35 g miodu

Dodatkowo:

8 sztuk liczi 

Gorzka czekolada



Krem jogurtowy:

Na miskę ustawić sito, które wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć jogurt. Wstawić do lodówki na całą noc. 

Kolejnego dnia wymieszać otrzymany kremowy jogurt z sokiem z cytryny i erytrolem. 

Galaretka:

Do rondelka przelać wodę, dodać torebki herbaty i zagotować. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Po minucie zdjąć rondelek z ognia i zostawić na 5 minut. Następnie wyjąć torebki herbaty i postawić rondelek ponownie na ogień. Gdy ponownie zawrze ,wsypać agar-agar i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać miód. Wymieszać i ostudzić. 

Wykonanie:

4 owoce liczi obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w pucharkach i do każdego wlać po 125 ml galaretki i wstawić na godzinę do lodówki. 

Następnie nałożyć po 50 g kremu jogurtowego i oprószyć gorzką czekoladą. 

Z podanych przez wyszło mi 4 pucharki po około 80 kcal jeden. 
Smacznego. 












poniedziałek, 3 stycznia 2022

Koktajl z płatkami żytnimi,zieloną herbatą

Witajcie w nowym roku!

Na początku pragnę złożyć Wam życzenia, aby ten nowy rok był dla Was pasmem sukcesów i samych radości 🙂

Postanowienia na Nowy Rok są? Ja swoje postanowienie realizuje od ponad miesiąca, z małymi potknięciami w postaci świąt i Sylwestera 😉, z każdym dniem liczę, że będzie coraz lepiej. Dlatego też na blogu będzie się pojawiać wiele odchudzonych pomysłów, głównie na jedną porcję. Na pierwszy ogień koktajl na bazie herbaty zielonej i płatków żytnich. Ja przygotowuje sobie koktajl wieczorem i zabieramy w słoiku w rejon na drugie śniadanie. Doskonale syci, a dzięki temu, że jest bardzo smaczny to doskonale poprawia humor. Serdecznie zapraszam 🙂




250 ml zimnej herbaty zielonej

160 g jogurtu naturalnego 0 %

115 g  banana

40 g płatków żytnich 

2 g trawy cytrynowej suszonej 

1 łyżka erytrolu 


Do zimnej herbaty dodać płatki i zostawić na 2-3 godziny. 

Po tym czasie do pojemnika blendera dodać herbatę z płatkami, jogurt, banana, erytrol i trawę cytrynową. Całość dokładnie zmiksować na gładką konsystencję ,przelać do ładnego słoiczka i zabrać do pracy. 

1 porcja 302 kcal.