niedziela, 21 listopada 2021

Proste cytrusowe pałki drobiowe

 Dzień dobry w niedzielę:)

Zapraszam na obiad , który sam się robi. Wystarczy wieczorem zalać mięso marynatą, potem kolejnego dnia do piekarnika i pyszności lądują na stole. Idealna propozycja dla małych i dużych łasuchów 😉






10 pałek drobiowych

1/2 szklanki soku pomarańczowego

2 mandarynki

2 łyżki oliwy z oliwek 

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego imbiru

1,5 łyżeczki czosnku granulowanego 


Do sporej miski wlać sok pomarańczowy. Dodać wyciśnięty sok z 1 mandarynki. Wlać oliwę I wymieszać. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Włożyć pałki i dokładnie obtoczyć je w marynacie. Wstawić do lodówki na 12 godzin. 

Kolejnego dnia wyjąć mięso z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem. Ułożyć w formie do pieczenia i wlać zalewę. Drugą mandarynkę przekroić na pół i włożyć do mięsa . Piec w 200 st z termoobiegiem 45-50 minut. Smacznego. 






3 komentarze: