Dzień dobry:)
Macie ochotę na naleśniczki? Ja dzisiaj proponuję naleśniki z nieco innym farszem. Jakiś czas temu przypomiałam sobie o pomyśle na galaretkę/ dżem z cukinii i tak sobie pomyślałam, że może to dobry pomysł na nadzienie do naleśników. I wiecie to naprawdę super pomysł na nadzienie. Może I Wy się skusicie? Serdecznie zapraszam i polecam:)
Galaretka z cukinii:
1 mała cukinia- 270 g
1 galaretka cytrynowa bez cukru
30 g miodu
Naleśniki:
100 ml mleka
100 ml wody lekko gazowanej
1 jajko
150 g mąki orkiszowej
20 g kakao
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka:
Cukinię obrać z zielonej skórki. Pokroić w plastry, przełożyć do rondelka, dodać 1/2 szklanki wody i udusić do miękkości. Gdyby płyn za szybko odparował dodać jeszcze trochę i dokończyć duszenie. Zmiksować na gładko. Dodać galaretkę i ponownie zmiksować. Ostudzić. Dodać miód i wymieszać. Wstawić do lodówki, aby masa lekko stężała.
Nalesniki:
W misce wymieszać wszystkie składniki na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i wlewać po 1 chochli ciasta. Smażyć naleśniki.
Na każdy naleśniki nakładać po łyżce galaretki i rozsmarować. Zrolować naleśnik.
Smacznego.
Chętnie sobie zrobię to danie, bo nigdy nie jadłem a widzę, że będzie mi smakowało.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. ;)
Serdecznie polecam i pozdrawiam:)
UsuńSuper pomysł na niebanalne naleśniki :) takiego nadzienia z cukinii nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować:) zawsze to coś innego;)
UsuńBardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńwow, ale pycha!
OdpowiedzUsuńMyślę, że moje dzieci byłyby zachwycone takimi naleśnikami:) Muszę koniecznie wypróbować przepis:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJakie oryginalne i pyszne naleśniki! <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe!