Dzień dobry:)
W miniony weekend mieliśmy gości z okazji naszej rocznicy ślubu. Jak wiecie pogoda miała być i była potwornie upalna. I dlatego postanowiłam przygotować torcik lodowy. Szczerze mówiąc to pierwszy raz robiłam takie cudo. I trochę się obawiałam jak to wyjdzie tym bardziej, że nie użyłam tradycyjnego cukru tylko erytrolu. Ale ma szczęście moje obawy były zbędne a torcik wyszedł super. Nawet moja młodsza córcia zjadła kawałek, a zwykle tort to dla niej tylko tło do świeczki urodzinowej 😂. Jak się domyślacie kaloryczność nie liczyłam, w końcu rocznica jest raz w roku. Ale z pewnością będzie niższa niż tradycyjnego tortu no nie ma ani grama cukru. Serdecznie polecam!
Biszkopt:
2 łyżki mąki orkiszowej
2 jajka
4 łyżki erytrolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Baza lodowa:
330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
Dodatkowo:
200 g truskawek
100 g erytrolu
ziarenka z 1/2 wanili
Dekoracja:
150 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka erytrolu
Kilka truskawek
2 kostki gorzkiej czekolady
Tortownica 16 cm
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć ciasto. Piec w 180 st około 24-25 minut , do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przekroić na 2 blaty.
Baza lodowa:
Do wysokiej miski przełożyć schłodzoną śmietanę. Ubić ją na pół sztywno. Dodać mascapone i razem lekko ubić.
Masa śmietankowa:
Przygotowaną bazę lodową podzielić na dwie porcję, jedną mniejszą drugą większą.
Do większej dodać ziarenka wanilii i 50 g erytrolu, wymieszać.
W tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkopta i wylać śmietankową masę. Przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.
Masa truskawkowa:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przełożyć do wyskiego naczynia, dodać erytrol i zmiksować na gładko. Mus dodać do mniejszej porcji bazy i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na biszkpcie. Przykryć torcik delikatnie i wstawić do zmarażarki na całą noc.
Dekoracja:
Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić, dodać erytrol i ubić na sztywno. Na wierzchu lekko rozsmarować a resztę dookoła wyszprycować. Truskawki umyć, dokładnie wysuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Na środku tortu ułożyć foremkę do ciastka w kształcie serca i wokół niej ułożyć truskawki. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wysypać na środek tam gdzie jest foremka. Ostrożnie ją zdjąć i gotowe. Torcik pokroić i podawać od razu.
Smacznego:)