wtorek, 29 czerwca 2021

Siekane kotlety schabowe z rzodkiewką ( z grilla)

Witajcie:)

Szukacie pomysłu na lekki obiad? Co powiecie na siekane koltlety ze schabu z grilla? Chwilka pracy i ciekawy obiad gotowy. Ja dodałam do masy miesnej rzodkiewki, bo powoli mi padały, ale z powodzeniem można dodać paprykę czy pieczarki. Serdecznie polecam:)

 



230 g schabu bez kości 

1/2 pęczka rzodkiewki 

1 ząbek czosnku 

1/2 jajka 

30 g otrąb owsianych 

Sól pieprz do smaku 

Szczypta płatków chili 


Mięso umyć i osuszyć. Pozbawić tłuszczu. Pokroić na małe kawałki a później posiekać najdrobniej jak się da. 

Rzodkiewke i czosnek również posiekać. Przełożyć do miski z mięsem. Dodać roztrzepane jajko, przyprawy i otręby. Wymieszać. Odstawić do lodówki na około 30 minut. 

Po tym czasie grill elektryczny lub patelnię grillową porządnie rozgrzać. Uformować 4 kotleciki i upiec, co chwilę obracając. 

Smacznego. 






czwartek, 24 czerwca 2021

Drożdżówki orkiszowo-otrębowe z rabarbarem i kruszonką

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Jestem z nich wyjątkowo dumna. Jeszcze żadne nie wyszły mi tak dobrze jak te:) mój mąż stwierdził, że wyglądają te z cukierni. I to chyba największy komplement:) zapraszam:)

 



350 g mąki orkiszowej jasnej 

20 g otrąb owsianych 

1 opakowanie drożdży instant 

100 g masła 

5 g cukru 

Szczypta soli 

1 duże jajko 

100 ml mleka 1,5%

2 łodygi rabarbaru 

Kruszonka:

40 g mąki orkiszowej jasnej 

10 g otrąb owsianych 

30 g masła 

30 g erytrolu 


Mleko lekko podgrzać, masło rozpuścić i ostudzić. 

Do miski przełożyć mąkę, otręby, cukier, sól i drożdże. Wymieszać. Dodać roztrzepane jajko i mleko. Wyrobić ciasto. Wyrabiać około 3 minuty i dodać masło. Dalej wyrabiać, aż całe masło się wchłonie. Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. O tej porze roku potrwa to nie dłużej niż godzinę. 

Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 7 porcji i uformować kulę i spłaszczyć ją na placek. Przy pomocy obmączanej szklanki ( dna) zrobić zagłębienie. Do zagłębienia włożyć kawałki wcześniej pokrojonego rabarbaru. 

Do małej miseczki przełożyć mąkę, otręby i erytrol. Wymieszać. Dodać kawałki masła i rozetrzeć w palcach. Ułożyć na drożdżówkach. Zostawić na 10 minut. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-22 minuty, do zrumienienia. 

Smacznego:-) 





środa, 23 czerwca 2021

Omlet ze szparagami i szpinakiem

Dzień dobry:)

Ostatnio były same wpisy na słodko, tak więc dzisiaj zapraszam na omlet. Idealny na śniadanie. Pożywne, dosyć szybkie i w letnim stylu. Jednym słowem omlet ze szparagami i szpinakiem, polecam:)





2 łodygi szparagów zielonych 

Garść młodych listków szpinaku 

1 łyżki siekanej natki 

25 g sera żółtego 

4 jajka 

Sól, pieprz do smaku 

Szczypta płatków chili 

2 łyżki  oleju 


Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce i pokroić w cienkie plasterki. Na małej patelni rozgrzać olej i wrzucić szparagi. Podsmażyć 2 minuty, dodać 1/2szklanki wody i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Gdy to nastąpi dodać posiekany szpinak i natkę. Zetrzeć ser na drobnych oczkach i dodać do miski wraz z przyprawami. W drugiej misce roztrzepać jajka na puszystą masę. Dodać do warzyw i delikatnie wymieszać. 

Na dużej patelni rozgrzać olej ( na małej mocy palnika) i wylać masę jajeczną. Przykryć duża pokrywką i zostawić aż omlet się zetnie. 

Smacznego!





poniedziałek, 21 czerwca 2021

Lodowy torcik śmietankowo-truskawkowy ( bez cukru)

Dzień dobry:)

W miniony weekend mieliśmy gości z okazji naszej rocznicy ślubu. Jak wiecie pogoda miała być i była potwornie upalna. I dlatego postanowiłam przygotować torcik lodowy. Szczerze mówiąc to pierwszy raz robiłam takie cudo. I trochę się obawiałam jak to wyjdzie tym bardziej, że nie użyłam tradycyjnego cukru tylko erytrolu. Ale ma szczęście moje obawy były zbędne a torcik wyszedł super. Nawet moja młodsza córcia zjadła kawałek, a zwykle tort to dla niej tylko tło do świeczki urodzinowej 😂. Jak się domyślacie kaloryczność nie liczyłam, w końcu rocznica jest raz w roku. Ale z pewnością będzie niższa niż tradycyjnego tortu no nie ma ani grama cukru. Serdecznie polecam!




Biszkopt:

2 łyżki mąki orkiszowej
2 jajka
4 łyżki erytrolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Baza lodowa:

330 ml śmietany 30%
250 g mascarpone
Dodatkowo:
200 g truskawek
100 g erytrolu
ziarenka z 1/2 wanili
Dekoracja:

150 ml śmietany kremówki 
1 łyżeczka erytrolu 
Kilka truskawek 
2 kostki gorzkiej czekolady 

Tortownica 16 cm

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia,przełożyć ciasto.  Piec w 180 st około 24-25 minut , do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.Przekroić na 2 blaty.

Baza lodowa:
Do wysokiej miski przełożyć schłodzoną śmietanę. Ubić ją na pół sztywno. Dodać mascapone i razem lekko ubić.

Masa śmietankowa:
Przygotowaną bazę lodową podzielić na dwie porcję, jedną mniejszą drugą większą.
Do większej dodać ziarenka wanilii i 50 g erytrolu, wymieszać. 
W tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkopta i wylać śmietankową masę. Przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć.

Masa truskawkowa:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przełożyć do wyskiego naczynia, dodać erytrol i zmiksować na gładko. Mus dodać do mniejszej porcji bazy i wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać rozetki na biszkpcie. Przykryć torcik delikatnie i wstawić do zmarażarki na całą noc.

Dekoracja:
Kolejnego dnia schłodzoną kremówkę wstępnie ubić, dodać erytrol i ubić na sztywno. Na wierzchu lekko rozsmarować a resztę dookoła wyszprycować. Truskawki umyć, dokładnie wysuszyć i pokroić na cienkie plasterki. Na środku tortu ułożyć foremkę do ciastka w kształcie serca i wokół niej ułożyć truskawki. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i wysypać na środek tam gdzie jest foremka. Ostrożnie ją zdjąć i gotowe. Torcik pokroić i podawać od razu. 

Smacznego:)






sobota, 19 czerwca 2021

Torcik tunelowy pełen owoców

Dzień dobry:)

Uff ale ciepło. Naprawdę cudnie jest. Pewnie nie którzy z Was robią wszystko aby uciec od gotowania w taki czas;). Dla mnie zawsze jest dobra pora na gotowanie a jeszcze bardziej na pieczenie . A skoro weekend, to musi być ciasto. I to pełne owoców, w końcu lato to owoce. Dzisiaj zapraszam na torcik tunelowy . Tylko na pierwszy rzut oka wydaje się trudne, a tak naprawdę nie jest. Serdecznie polecam:)




Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki 

8 łyżek erytrolu 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżki  kakao 

1 łyżka wody

2 łyżki wody 

Krem truskawkowy:

250 g truskawek 

40 g erytrolu 

70 g masła 

2 jajka 

200 ml jogurtu truskawkowego pitnego 0%

3 łyżeczki żelatyny

Krem kakaowy:

250 ml mleka 

2 łyżki kakao 

3 łyżki erytrolu 

Garść kropelek czekoladowych 

3 łyżeczki żelatyny 

Dodatkowo:

Garść truskawek 

Garść borówek 

2 brzoskwinie ciasteczkowe 

200 ml śmietany 30%

1 czubata łyżka erytrolu 




Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,  przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dodać wodę i dokończyć mieszanie. Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Standardową keksówkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć biszkopt. Przyciąć aby pasował do formy. 

Krem truskawkowy:

Do miski przełożyć obrane truskawki, dodać erytrol i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać aż krem porządnie zgęstnieje. Trwa to około 15 minut. Dodać masło i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i zupełnie ostudzić. 

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzić. Dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ten jogurt wymieszać z curdem truskawkowym i wstawić do lodówkdo lekkiego stężenia. Gdy to nastąpi wlać połowę kremu na biszkopt, dodać przygotowane owoce i wlać resztę kremu. Wstawić do lodówki na około godzinę. 

Krem kakaowy:

Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać mleko, dodać erytrol i kakao. Zagotować. Zdjąć z ognia i, dodać żelatynę oraz kropelki czekoladowe i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Przełożyć do lodówki do wstępnego stężenia. Gdy to nastąpi przelać krem na warstwę truskawkową. Wstawić do lodówki na całą noc. 

Dekoracja:

Kremówkę ubić na sztywno z erytrolem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tunel ( wcześniej wyjść z formy). Ułożyć owoce na wierzchu. 

Smacznego!






środa, 16 czerwca 2021

Mrożona kawa czekoladowa

Dzień dobry, dzień dobry 😃

Zapowiadają się cudne pogodowe dni. I w takich ciepłych dniach należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. A że nie samą wodą człowiek żyje to zapraszam Was na pyszną, orzeźwiającą mrożoną kawe zbożową. Szybko się ją przygotowuje, jedyny minus to czas oczekiwania na schłodzenie. Ale i na to jest sposób- zaparzyć i wystudzić kawę wieczorem, wstawić do lodówki i już. Tylko pamiętajcie o zabezpieczeniu kawy, aby nie wchłonęła zapachów lodówki bo niestety ma to wpływ na smak. Serdecznie polecam i zapraszam 😁




5 łyżeczek kawy zbożowej czekoladowej 

200 ml wrzątku 

100 ml mleka 1,5%

1 gałka loda czekoladowego 

2-3 kostki lodowe

Małe biszkopciki na wierzch( nie jest konieczne)


Kawę zaparzyć wrzątkiem. Ostudzić i wstawić do lodówki aby porządnie się schlodziła. Mleko również musi być porządnie schłodzone. 

Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć schłodzoną kawę, mleko i gałkę loda. Dodać 2 kostki lodowe i dokładnie zmiksować. 

Do wysokiej szklanki wrzucić resztę lodu, wlać kawę i udekorować ciasteczkami i podawać od razu. 

Smacznego:-) 





niedziela, 13 czerwca 2021

Koktajlowy sernik na szpinakowym biszkopcie ( na zimno)

Dzień dobry:) 

Pyszne ciasto na weekend? Bardzo proszę. Proste, pyszne i bardzo efektowne;)



1 blat biszkoptu szpinakowego 

Masa serowa:

250 g sera białego chudego 

150 ml mleka 1,5%

400 g truskawek 

3 łyżeczki żelatyny 

4 łyżki erytrolu 

Dodatkowo:

1 puszka mleczka kokosowego 

1 łyżka erytrolu 


Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalii. Lekko ostudzić. 

Do pojemnika blendera przełożyć 250 g truskawek, dodać mleko i erytrol ( jeśli truskawki są mocno kwaśne można dodać więcej erytrolu). Zmiksować na koktajl. Dodać ser i zmiksować na gładko. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie stale miksując dodać mieszankę do masy serowej. Wymieszać aby nie było grudek. 

Na paterze ułożyć biszkopt. Na ciasto ułożyć pozostałe truskawki pozbawione szypułek i przekrojone na pół. Zapiąć obręcz tortownicy i wylać masę serową. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin. 

Gdy to nastąpi wyjąć ciasto i uwolnić z obręczy. 

Mleczko należy dobę przed przygotowaniem ciasta wstawić do lodówki aby " stwardniał ". W dniu dekorowania z puszki wyjąć stałą część mleczka i ubić ją na sztywno jak kremówkę z erytrolem.  Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wierzch ciasta. Można udekorować truskawkami. 

Smacznego!







czwartek, 10 czerwca 2021

Truskawkowe placuszki

Dzień dobry:)

I mamy już czwarteczek. I zapowiada się na kolejny piękny dzień.  Dzięki słoneczku coraz śmielej na straganach pojawiają nasze polskie truskawki:))) i tak mnie naszło, żeby coś"innego " z nich zrobić. I tak wymyśliłam te placuszki.  Są naprawdę bardzo bardzo truskawkowe. Do zdjęcia udało mi się uratować kilka sztuk,bo córcie resztę porwały;) serdecznie polecam i zapraszam na placuszki. 




400 g truskawek świeżych 

230 g mąki orkiszowej jasnej 

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 

1 jajko 

1 czubata łyżka miodu 

200 g jogurtu truskawkowego pitnego 0%

3 łyżki oleju rzepakowego 


Do pojemnika blendera przełożyć truskawki i zmiksować na mus. Dodać jogurt, jajko i miód. Ponownie zmiksować. 

Przelać do miski, dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać trzepaczką. Następnie dodać olej i po raz ostatni wymieszać. Odstawić na 15 minut. 

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać, dać odrobinę oleju i rozprowadzić go pędzelkiem. Kłaść po łyżce ciasta i uformować placuszek. Smażyć po minucie z każdej strony. 

Smacznego. 







środa, 9 czerwca 2021

Młoda kapusta duszona z koperkiem

Dzień dobry:)

Jest cudownie ciepło i w takie dni średnio mi się chce mięsa. Chociaż mój prywatny mięsożerca jest innego zdania;). Dlatego, żeby nas pogodzić przygotowałam do obiadu duszoną młodą kapustę. Wyszła naprawdę pycha. Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub  jako samodzielny posiłek. Polecam:)




1 mała młoda kapusta 

2 małe cebule 

2 ząbki czosnku 

2 łyżki oleju rzepakowego 

1/2 pęczka koperku 

Sól, pieprz do smaku 


Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. 

W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z czosnkiem. Po minucie dodać kapustę i przez dwie minuty na dużym ogniu smażyć. Następnie dodać sól,wymieszać. Zmniejszyć ogień. Po kolejnych 5 minutach dodać pół szklanki wody. Dusić do miękkości. W razie konieczności doprawić solą. Dodać także pieprz i posiekany koperek. Dusić jeszcze 2 minut i zdjąć z ognia . Smacznego. 






czwartek, 3 czerwca 2021

Migdałowe muffinki z rabarbarem (bez cukru)

 Dzień dobry:)

Wreszcie! Wreszcie piękna pogoda od rana, do tego dzień wolny od pracy więc można zrobić piknik:). My się dzisiaj wybieramy. A jak piknik to pyszne jedzonko, dlatego ja przygotowałam muffinki z rabarbarem. Rabarbar i truskawki to nieodzowne elementy ciepłych dni. Babeczki robi się szybko i każdemu uda się je przygotować. Serdecznie polecam i zapraszam! Jedna sztuka to około 167 kcal. 




250 g mąki orkiszowej jasnej 

150 ml mleka 1,5%

160 g erytrolu 

2 łodygi rabarbaru 

2 jajka rozm.M 

70 g masła 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

40 g płatków migdałowych 


Rabarbar umyć, osuszyć i nie obierać. Pokroić w drobną kostkę. Odłożyć na bok. 

Masło rozpuścić i ostudzić. Przelać do miski, dodać jajka i erytrol, roztrzepać. Dodać mleko i wymieszać. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 30 g płatków migdałowych. 

Do mokrych składników dodać sypkie i krótko wymieszać. Dodać rabarbar i krótko wymieszać. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Wystudzić. Oprószyć pudrem erytrolu ( zmielić w młynku do kawy). Smacznego. 

12 sztuk 167 kcal.