Dzień dobry:)
Zapraszam na lekkie i sycące danie na bazie jajek i warzyw. To takie danie z gatunku sprzątamy lodówkę . Do ugotowanych jajek dodałam marchewkę z rosołu, garść miksu sałat i resztę szczypiorku i powstał pyszny obiad. Z podanych składników wyszło mi 5 kotlecików. Serdecznie polecam:)
4 jajka ugotowane na twardo
50 g miksu sałat
1 ugotowana marchewka ( może być z rosołu)
1 pęczka szczypiorku
1/2 jajka
1 czubata łyżka mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka majonezu wegańskiego
1 mały ząbek czosnku
Sól pieprz do smaku
Gruba bułka tarta *
Olej do smażenia
Jajka i marchewkę drobno posiekać, przełożyć do miski. Sałatę i szczypior również drobno posiekać. Dodać do miski. Obrany czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do miski wraz z solą i pieprzem. Następnie dodać jajko i majonez oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować 5 kotlecików,obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego.
* grubą bułkę tartą robię w ten sposób: ususzony chleb mielę w blenderze z ostrzami. Następnie przesiewam przez sitko i drobne okruchy są w misce a te grubsze zostają na sicie. Następnie przesypuje do sloika i korzystam gdy mam ochotę i nic się nie marnuje;)